Samoosara

Even voorstellen…

 

Anje de Jong (viool & zang)

Vanaf mijn tiende leerde ik aan muziekschool De Wâldsang in Buitenpost viool spelen. Bij deze school zong ik ook mee in een kinderkoor. Een aantal jaren heb ik bij het Frysk Jeugd Orkest gespeeld. Jaren later sloot ik me aan bij het Dokkumer Kamerorkest.

Samoosara: Johan Cnossen hoorde mij bij toeval spelen en zingen op een vrijwilligersavond in Hemrik. Zo kwam ik terecht bij de muziekgroep Lechajim, waaruit later het trio Samoosara ontstond.

Hobby’s: Naast muziek maken en beluisteren is hardlopen voor mij de ultieme manier van ontspannen. Ook het begeleiden van kinderen op sportief (coach) en muzikaal gebied (kinderkoor) doe ik graag.

Achtergrond: Ik kom uit een muzikaal gezin; mijn vader speelt orgel en mijn zus en broer treden regelmatig op als zangers. De ‘huiskamerconcertjes’ zijn mij dan ook met de paplepel ingegoten. Mijn werkcarrière begon ik als journalist, ik werk nu als communicatiemedewerker.

Favoriete muziek: ik waardeer een breed scala aan muziekstijlen, maar dan met name muziek waar authenticiteit en creativiteit aan ten grondslag liggen. Van klassiek (Bach), blues (Eric Clapton) tot pop (Prince) en folk (Katzenjammer). Maar ook de uitspattingen van een artiest als Jett Rebel volg ik nieuwsgierig.

Mooiste boek: Het Boek Dina.

Mooiste plek: Vammen Camping, Denemarken. Een idyllische plek aan een meer waar vakantie vieren met je gezin op geniale wijze wordt gecombineerd met muziek maken.


 

WIETZE DE JONG (accordeon & zang & componist)

Op mijn 12de kreeg ik aan de Gorredijkster muziekschool accordeonles van Karst Overwijk. Na een niet-muzikale periode hervatte ik mijn accordeonstudie bij Appie Scheper aan de Opsterlandse Muziekschool, die mij meerdere muziekgenres leerde kennen. Via Appie Scheper kwam ik in aanraking met zigeunermuziek. Gepassioneerde muziek met een eigen stijl. Sinds 2001 ben ik instrumentaal begeleider bij dorpskoor ‘De Dúnsjongers’ in Bakkeveen.

Samoosara: Via het koor van Bakkeveen kwam ik bij toeval in contact met Johan Cnossen. We kochten een klezmerboek en waren meteen enthousiast voor de Jiddische muziek. Het heeft raakpunten met de zigeunermuziek, maar heeft meer stijl, meer ziel. Het is deze ziel, die ons muzikanten raakt.

Achtergrond: Voor mijn dagelijkse werk ben ik veehouder. Ooit heb ik de Pedagogische Academie doorlopen. Maar dat was niet mijn professie: veel te druk.

Favoriete muziek: Mijn favoriete muziek is nu de Jiddische muziek. Hoewel ik een goede popsong ook erg waardeer. Om rustig te worden, luister ik graag naar klassieke muziek.

Hobby’s: Ik werk graag met koeien. Dat is naast de muziek mijn hobby.

Mooiste boek: Haar naam was Sarah.

Mooiste plek: Fryslân.


 

Johan Cnossen (fluit & zang)

Muzikant ben ik van jongs af aan. Op het platteland was het normaal dat je op een gegeven moment bij de fanfare ging spelen. De zangactiviteiten zijn van latere datum. Ik wilde altijd al graag eens de Mattheus Passion meezingen. Ik werd uitgenodigd voor een stemtest bij de Oratoriumvereniging Bolsward. Dirigente Pauli Yap vroeg mij wat mijn zangervaring was. Mijn antwoord: ik zing alleen zondags in de kerk. Toch werd ik aangenomen. En hier starten mijn zangactiviteiten.

Samoosara: Samoosara is ontstaan uit de muziekgroep Lechajim. Lechajim is een groep van 7 personen. De vaste basis, te weten Anje, Wietze en Johan, wilde frequenter bij elkaar komen om te oefenen. Dit werd een wekelijkse repetitieavond. Ook gingen we op zoek naar nieuwe Jiddische muziek. Zo ontstond een eigen repertoire naast Lechajim. We werden ook al eens gevraagd om als trio op te treden. Dit heeft een vlucht genomen naar meer dan 25 optredens in een jaar.

Hobby’s: Naast muziek wandel en fiets ik graag en in de winter hou ik van schaatsen en skiën.

Achtergrond: Ik ben geboren en getogen in Gorredijk. Mijn ouders hadden een agrarisch bedrijf. Mijn oudste broer speelde niet onverdienstelijk trompet bij de fanfare. Dit werd voor mij ook de eerste ervaring met uitvoerende muziek. Op bariton meespelen in het muziekkorps.

Favoriete muziek: Ik kan ontzettend genieten van muziek uit de Barokperiode, en dan uitvoerend op authentieke instrumenten. Wat dat betreft is de jaarlijkse uitvoering van de Mattheus Passion door de Nederlandse Bachvereniging in Naarden een hoogtepunt in het jaar.

Mooiste boek: Ik lees graag Fryske boeken. Door de moedertaal komt het dichter bij mij. Een heel mooi Frysk boek: De Oerpolder van Hielke Speerstra.

Mooiste plek: De Fryske Marren, en dan vooral als de winter invalt. Lekker schaatsen, je vrij voelen. En genieten van de wuivende rietkragen.


 

Boukje Nijholt-Mous (Fryske teksten)

Mijn eerste kennismaking met Samoosara dateert uit de tijd dat Johan Cnossen nog dirigent was van Gem. Koor Sjongnocht uit Nieuwehorne, het koor waar ik lid van was en nog ben.

Een bevlogen man, die in staat bleek mensen te inspireren om naar de muziek van Samoosara, alsook in een eerder stadium Lechajim, te komen luisteren; jiddische muziek, die hem en met hem Anje de Jong en Wietze de Jong, de andere leden van Samoosara, na aan het hart ligt. Hun enthousiasme, de mooie stemmen en de passende begeleiding bij het maken van deze muziek, had  zijn uitwerking op het publiek, zo ook op mij.

Toen Johan mij een keer vroeg of ik niet eens een Friese tekst op een van hun melodieën zou willen schrijven, heb ik dan ook geen moment geaarzeld. En zoals het wel vaker gaat… Bij die ene keer is het niet gebleven.


 

Gerrit Groeneveld (Fryske teksten)

In 2008 werd in Gorredijk een regionale Kerkendag gehouden. Hier werd het programma ‘As de rabby sjongt’ voor het eerst gepresenteerd, met muziek, verhalen en grappen uit de Chassidische traditie van het Jodendom. Tijdens een studieverlof had ik me daarin verdiept en gezien hoe verhalen van levenswijsheid, muziek met een lach en een traan ons kunnen helpen om de moed er in te houden. De teksten werden in het Fries vertaald en gepresenteerd in een kerkdienst op de Kerkendag. Dat smaakte naar meer.

De groep Lechajim werd geboren en we worden sindsdien nog altijd gevraagd om het programma uit te voeren, in een kerkdienst of bij een andere gelegenheid. Intussen zijn we zo op elkaar ingespeeld geraakt dat we niet eens meer hoeven te oefenen. Het geeft ook zoveel plezier dat we er graag mee doorgaan. In de loop der jaren zijn er weer nieuwe liederen en verhalen uit de Joodse traditie gevonden en vertaald. Misschien dat het er ooit nog eens van komt om er een nieuw programma voor Lechajim van te maken.

Intussen is Samoosara springlevend en maken ze gebruik van een aantal vertalingen die ik heb gemaakt. Graag gedaan! Het geeft ons allen steeds weer inspiratie en plezier.